Beundringsverdige kvinner - Wangari MaathaiEtter en nokså lang sommerferie er de ukentlige "Inspirational Women"-innleggene tilbake.
Denne gangen vender jeg søkelyset mot Afrika, nærmere bestemt Kenya.
Et land jeg har hatt det privilegium å besøke to ganger.


Foto: United Nations Environment Programme

Wangari Muta Mathaai ble født 1.april 1940, i Nyeri, Kenya.
I 1971 ble hun den første kvinnen i Øst-Afrika til å ta en doktorgrad.
Med Mastergrad i Biologi fra USA og Doktorgrad i Anatomy fra Universitetet i Nairobi under beltet startet hun i 1977  "The Green Belt Movement", en miljøvernorganiasasjon som jobber for bærekraftigutvikling både i Kenya og resten av verden. Det som startet som en organisasjon som jobbet med planting av trær har nå utviklet seg til å bli en organisasjon som jobber med å bemyndige kvinner over hele Afrika til å ta del i sin egen fremtid. Ved å plante et tre har de blitt forvaltere av sitt eget naturlige miljø.
Siden 1977 har mer enn 40 millioner trær blitt plantet på tvers av Afrika. Resultatet: Jorderosjonen i tørkerammede områder er blitt kraftig redusert. Det biologiske mangfoldet i skogområder er blitt restaurert og fredet. Og, ikke minst, mange hundretusen kvinner og deres familier står opp for sine og sine samfunns rettighet til å verne om og forvalte naturen på en miljøvennlig og bærekraftig måte.

I 2004 mottok Wangari Maathai, som første afrikanske kvinne, Nobel Fredspris for sin innsats for en bærekraftig utvikling i hjemlandet, og for demokrati- og fredsarbeid. I den anledning uttalte hun dette:

"It is evident that many wars are fought over resources which are now becoming increasingly scarce. If we conserved our resources better, fighting over them would not then occur?so, protecting the global environment is directly related to securing peace?those of us who understand the complex concept of the environment have the burden to act. We must not tire, we must not give up, we must persist."Foto: Ricardo Medina
Fra Nobelkonserten i 2004


Tidligere samme år mottok hun også Sofie-prisen, en internasjonal hedersbevisning som hvert år blir delt ut til mennesker eller organisasjoner som arbeider for et bedre miljø og en positiv alternativ utvikling.

Professor Maathai er en sterk kvinne med et pågangsmot som virker uttømmelig og et stort hjerte som banker spesielt for kvinner som kommer fra de fattigste kår.
Ikke bare det, men hun ser jo ALLTID fantastisk ut. I de vakreste afrikanske kjolene med tilhørende hodepynt og med en hud som ser ut som den tilhører ansiktet til en 30-åring ikke en 70-åring ser man at hun er en kvinne som passer på seg selv. Et ekte smil er noe av det fineste i verden og Wangari Maathai har et smil som lyser opp hele ansiktet hennes.
En vakker kvinne - både innvendig og utvendig.


Foto: Wanjira Mathai
Maathai gjør det hun liker best - planter trær


Foto: Mainichi Corporation
Bildet er tatt i Japan i 2005. Maathai er her 65 år gammel!!4 kommentarer

mawia

23.aug.2010 kl.08:47

kjempe flott innlegg, kan se du har jobbet veldig med det. hvordan var det i kenya har du blogget om det og eller? hadde vært kjekt å lest om det også :)

ps hva syns du om min nye header :)

Linda

23.aug.2010 kl.10:22

mawia: Takk skal du ha :) I Kenya var det helt fantastisk. Et nydelig land med nydelige, varme mennesker! Jeg blogget desverre ikke fra turene (siste turen var i 2007), men jeg har tenkt til å legge ut noen reiseinspirasjon innlegg etterhvert og da kommer garantert Kenya med!

Headeren din var nydelig! :) Snakker du fransk?

mawia

23.aug.2010 kl.11:56

Svar:

så kjekt å høre :) afrika tur i det hele tatt frister ganske mye, så nå håper jeg at jeg og venninnen min skal dit til neste år :) Har jo ikke vært der siden jeg kom til Norge i 1992 hehe. Ja det er noen år siden jeg snakket rent fransk, men forstår fortsatt en del enda og holder på å forsterke det jeg kan. Det er et nydelig språk som jeg ser frem til å snakke flytende igjen snart :) snakker du og fransk kanskje?

tusen takk og ha en fin dag - gleder meg til å lese reiseinspirasjonen din :)

Linda

25.aug.2010 kl.09:45

mawia: Så gøy med tur! Har dere noen tanker om hvor i Afrika dere vil reise? Hvor er du fra? Fransk er nydelig, jeg snakker ikke i nærheten av flytende..men studerte det ett år i 2005/2006 på universitetet. Det er bare ikke så lett å få opprettholdt det. Ha en herlig dag!

Skriv en ny kommentar

Linda

Linda

25, Fet

Hei og velkommen til meg. Med denne bloggen håper jeg å få stilnet min uhelbredelige skrivekløe (utdannet journalist) med å skrive om det som opptar meg...og det er ikke så rent lite. Jeg er gift med en fantastisk mann som fyller livet mitt med hverdagsluksus. Kontakt: linda.gjerde@hotmail.com

bloglovin
Linda's bookshelf: read-2013More of Linda's books »
Book recommendations, book reviews, quotes, book clubs, book trivia, book lists
Linda's bookshelf: read-2012

DivergentThe Winter GhostsMockingjayCatching FireSteve JobsLa Peregrina

More of Linda's books »
Book recommendations, book reviews, quotes, book clubs, book trivia, book lists

Kategorier

Arkiv

hits Blogglisten